20/12/2018

Jak usunąć swoje konto w serwisie Instagram (zachowując kopię zapasową swoich zdjęć)

Porady

Obecnie szerzy się moda na rezygnację z sieci społecznościowych — a wszystko zaczęło się od akcji #DeleteFacebook. Instagram nie jest tu wyjątkiem. Ludzie usuwają swoje konta z różnych powodów, ale ogólny trend opuszczenia drugiej największej sieci społecznościowej jest dziś dosyć popularny.

Ja opuściłem Instagram z dosyć popularnego powodu: oglądanie wielu zdjęć apetycznie wyglądającego jedzenia innych osób i pięknych zdjęć z wakacji sprawiało, że może życie zaczynało wyglądać bezbarwnie, co mnie przygnębiało. Po 5 minutach spędzonych w serwisie Instagram czułem, że moje życie jest nudne (chociaż wcale tak nie jest), dlatego podjąłem decyzję o usunięciu swojego konta w tym serwisie.

W niniejszym poście wyjaśnię, jak zrobić kopie zapasową swojego profilu w serwisie Instagram, tymczasowo wyłączyć swoje konto i definitywnie zrezygnować z korzystania z tej sieci społecznościowej, całkowicie usuwając swój profil.

Jak utworzyć kopię zapasową swojego profilu w serwisie Instagram

Z jednej strony Instagram stosunkowo przychylnie podchodzi do kwestii kopii zapasowych, umożliwiając użytkownikom pobieranie nie tylko wszystkich swoich zdjęć, ale także innych informacji: polubień, komentarzy, kontaktów, podpisów zdjęć (w tym hashtagów), wyszukań, ustawień itp.

Z drugiej strony w plikach JSON (JavaScript Object Notation) umieszczane jest wszystko oprócz zdjęć. Można je oglądać przy użyciu najzwyklejszego edytora tekstu typu Notepad, WordPad czy TextEdit, jednak format ten nie jest przyjazny.

Najczęściej chęć wykonania kopii zapasowej konta na Instagramie jest związania z chęcią zachowania zdjęć. Można je otrzymać w formacie JPEG, posortowane w folderach wg daty. Niestety będą one miały niską rozdzielczość — 1080 × 1080, gdyż właśnie tak są one przechowywane przez Instagram.

Jak wykonać kopię zapasową swojego konta w serwisie Instagram przy użyciu aplikacji dla systemu Android lub iOS

Aby pobrać kopię zapasową swojego profilu w serwisie Instagram na smartfon lub tablet:

  • Otwórz aplikację Instagram.
  • Dotknij ikony swojego profilu w dolnym prawym rogu.
  • Dotknij ikony menu w prawym górnym rogu, a następnie dotknij opcji Ustawienia, która znajduje się w prawym dolnym rogu menu.
  • Przewiń ekran do obszaru Prywatność i bezpieczeństwo oraz wybierz opcję Pobieranie danych.
  • Zaakceptuj ustawienia domyślne lub zmień adres e-mail, na który zostanie wysłana kopia zapasowa.
  • Potwierdź adres e-mail i wprowadź swoje hasło do serwisu Instagram.
  • W ciągu 48 godzin (a zwykle po kilku minutach) otrzymasz na swój adres e-mail łącze umożliwiające pobranie archiwum ze wszystkimi swoimi danymi.
  • Kliknij link, zaloguj się do strony Instagrama przy użyciu swojego loginu i hasła, a następnie kliknij opcję Pobierz dane, aby rozpocząć pobieranie archiwum ZIP zawierającym zdjęcia i inne informacje profilowe.

Jak wykonać kopię zapasową swojego konta na Instagramie poprzez przeglądarkę

Uzyskanie kopii zapasowej profilu w serwisie Instagram za pośrednictwem przeglądarki jest znacznie łatwiejsze, zwłaszcza jeśli używasz komputera stacjonarnego lub laptopa:

  • Otwórz stronę instagram.com i zaloguj się do swojego konta.
  • Kliknij swoje zdjęcie profilowe znajdujące się w prawym górnym rogu ekranu.
  • Kliknij opcję Edytuj profil znajdującą się przy Twojej nazwie użytkownika.
  • W menu znajdującym się po lewej stronie wybierz opcję Prywatność i bezpieczeństwo.
  • Przewiń ekran w dół i w sekcji Pobieranie danych kliknij opcję Poproś o plik do pobrania. Instagram wyśle Ci wiadomość e-mail zawierającą łącze do archiwum zawierającym zdjęcia profilowe i inne informacje.
  • Pozostałe kroki są takie same jak w pierwszym przypadku: otwórz wiadomość e-mail i kliknij łącze.
  • Zaloguj się do strony serwisu Instagram.
  • Kliknij opcję Pobierz dane, aby rozpocząć pobieranie archiwum ZIP zawierającym zdjęcia i inne informacje profilowe.

Gdy będziesz już mieć kopię zapasową swoich zdjęć, możesz usunąć swoje konto w serwisie.

Jak usunąć swój profil w serwisie Instagram

Jeśli zmieniasz ustawienia konta na Instagramie poprzez przeglądarkę, znajdziesz tam tylko opcję tymczasowego wyłączenia swojego konta. Jeśli jednak znasz specjalny link, możesz całkowicie usunąć swoje konto. Poniżej omówimy obie opcje. Pamiętaj, że Instagram nie umożliwia usunięcia ani tymczasowego wyłączenia konta przy użyciu aplikacji mobilnej — w tym celu musisz skorzystać z przeglądarki.

Jak tymczasowo wyłączyć swoje konto w serwisie Instagram przy użyciu przeglądarki

  • Otwórz przeglądarkę i przejdź na stronę instagram.com.
  • Zaloguj się na swoje konto.
  • Kliknij swoje zdjęcie profilowe znajdujące się w prawym górnym rogu ekranu.
  • Kliknij opcję Edytuj profil, znajdującą się obok nazwy użytkownika.
  • Przewiń ekran w dół do opcji Tymczasowo wyłącz moje konto i kliknij widoczne łącze.
  • Wybierz powód, dla którego chcesz wyłączyć konto, wprowadź swoje hasło i kliknij przycisk Tymczasowe wyłączenie konta.
  • Kliknij przycisk Tak. Twoje konto zostanie wyłączone — Twój profil, komentarze i polubienia zostaną ukryte do momentu, aż konto zostanie aktywowane ponownie.

Jak całkowicie usunąć swoje konto w serwisie Instagram przy użyciu przeglądarki

W ten sposób konto zostanie usunięte. Warto pamiętać, że w tym przypadku konta nie będzie można w żaden sposób przywrócić. Zatem w przypadku jakichś wątpliwości należy wybrać bezpieczniejszą opcję i wyłączyć konto tymczasowo.

Jak ponownie aktywować swoje konto

Jeśli nie zdecydujesz się na całkowite usunięcie swojego konta, lecz wybierzesz opcję jego tymczasowego wyłączenia, możesz aktywować je ponownie poprzez zalogowanie się na stronę instagram.com przy pomocy aplikacji lub przeglądarki.

Inaczej niż w przypadku serwisu Twitter, Instagram nie usunie całkowicie konta po dezaktywacji, więc nie musisz się martwić, że zniknie, jeśli na chwilę o nim zapomnisz. Jednak — i to również różni go od Twittera — Instagram nie umożliwia ponownej aktywacji konta tuż po jego tymczasowym wyłączeniu. Jak twierdz serwis, wynika to z kwestii technicznych: wyłączenie konta zajmuje kilka godzin, więc ponowne włączenie go będzie możliwe dopiero po takim czasie.