19/11/2013

Masz poufne dane? Nie dziel się nimi

Porady

Gdy mówimy o zagrożeniach związanych ze zbyt wylewnym dzieleniem się informacjami w portalach społecznościowych, większość z nas od razu myśli o Facebooku i Twitterze. Z kolei, niebezpieczeństwa związane z ujawnianiem miejsca przebywania użytkownika przywodzą na myśl portal Foursquare.

foursquare

Na Twitterze działa konto (@NeedADebidCard), które agreguje wpisy ludzi publikujących zdjęcia swoich kart płatniczych. Tak, ludzie naprawdę to robią! Być może na Foursquare też przydałoby się coś takiego. Zbyt wielu użytkowników Fousquare’a lekkomyślnie ujawnia swoje informacje korzystając z funkcji publikowania zdjęć. Niestety, bardzo często zdjęcia te zawierają poufne i krytyczne dane. Tendencja ta nasila się w miejscach, gdzie długo czeka się w kolejkach lub na realizację jakiejś usługi, na przykład w ambasadach, biurach wydających wizy, warsztatach samochodowych itp. Oczywistym jest, że w takich okolicznościach wielu ludzi korzysta ze smartfonów, aby umilić sobie oczekiwanie, jednak tendencja do publikowania zdjęć paszportów, praw jazdy i tym podobnych tylko po to, by pokazać znajomym, co się w danym momencie robi, jest bardzo niepokojąca. I niebezpieczna.

Numer paszportu, PESEL, adres domowy – wszystko to są informacje o największym kalibrze poufności. Gdy takie dane znajdą się w internecie, z pewnością ktoś je zauważy, szczególnie, że zdjęcia publikowane na Foursquare są dostępne dla każdego, nawet dla ludzi, którzy nie posiadają konta w tym serwisie. Wszystko to sprawia, że potencjalni atakujący mają ułatwione zadanie – nie muszą się nawet specjalnie starać, by uzyskać tego typu informacje. Wystarczy poczekać aż użytkownicy sami je udostępnią na eleganckim zdjęciu.

Jeszcze jednym zagrożeniem, z którym zmaga się obecnie Foursquare, jest phishing – atak, w którym cyberprzestępca próbuje nakłonić swoją ofiarę do ujawnienia krytycznych danych, takich jak numer karty kredytowej, podszywając się pod firmy lub instytucje, którym z reguły się ufa. Phisherzy coraz aktywniej wykorzystują serwis Foursquare, wysyłając użytkownikom fałszywe powiadomienia od znajomych zawierające odsyłacze, które kierują do stron zawierających szkodliwe programy. Foursquare zaleca, by na wszelki wypadek nie klikać linków znajdujących się w powiadomieniach od nowych znajomych. Warto także pamiętać, że w świecie portali społecznościowych najlepiej w ogóle nie klikać odsyłaczy znajdujących się w wiadomościach od osób, których nie rozpoznajemy.

Bądźcie bezpieczni i zastanawiajcie się dwa razy zanim opublikujecie coś na portalu społecznościowym.