24/08/2016

Zatrzymaj śledzenie lokalizacji w iOS-ie

Porady Technologie

Jak pewnie wiesz, wiele aplikacji często szpieguje użytkowników — a przynajmniej miejsca ich pobytu. Jeśli cenisz sobie swoją prywatność i używasz urządzenia iOS, możesz łatwo zabronić aplikacjom śledzenia Twojej lokalizacji. Czy wiesz, że iOS posiada wiele specjalnych usług Apple, które również Cię śledzą?

ios-location-featured

Znajdują się one tutaj: Ustawienia | Prywatność | Usługi lokalizacji | Usługi systemowe

Całkiem długa ta lista, prawda? Inaczej niż w przypadku aplikacji, które zostały zainstalowane świadomie, usługi te zawsze są włączone. Dlatego lepiej skrócić tę listę — w ten sposób nie tylko zadbasz o swoją prywatność, ale także będziesz rzadziej ładować telefon.

Na szczęście dostosowanie tych usług nie jest skomplikowane. Niestety nie wszystkie z nich są opisane w ustawieniach iPhone lub iPad, przez co nie wiadomo, jakie konsekwencje będzie niosło za sobą ich wyłączenie. W tym poście postaram się omówić ten problem i wyjaśnić, do czego służą te usługi.

Funkcja Szukaj sieci komórkowej gromadzi dane na temat wież komórkowych znajdujących się w zasięgu urządzenia Apple i monitoruje odbiór w Twojej okolicy w celu określenia wzorów używania komórek, przeciążenia wież itp. Nie jest to szczególnie istotna funkcja, więc możesz ją wyłączyć.

Kalibracja kompasu. Kompas elektroniczny pokazuje, w jakim kierunku jesteś zwrócony podczas korzystania z aplikacji map i nawigacji. Usługa kalibracji używa danych lokalizacji w celu poprawienia dokładności kompasu, więc nie wyłączaj jej.

Znajdź mój iPhone. Jeśli jedno z Twoich urządzeń Apple zaginie, przy użyciu tej funkcji usługa iCloud pomoże Ci dowiedzieć się, gdzie ono jest. Nigdy nie wiadomo, kiedy będziesz potrzebował takiej pomocy.

Warto jednak pamiętać, że jeśli ktoś zna Twoje hasło, może użyć strony iCloud oraz funkcji Znajdź mój iPhone do lokalizacji, wymazania danych lub zablokowania urządzenia iOS. Aby tego uniknąć, zalecamy używanie silnego i solidnego hasła dla swojego konta Apple ID/iCloud oraz włączenie weryfikacji dwuetapowej.

HomeKit jest przydatny dla osób, które używają urządzeń połączonych z inteligentnym domem, które współpracują z technologią HomeKit firmy Apple. Jeśli ich nie używasz, możesz wyłączyć tę funkcję.

Alerty oparte na położeniu monitorują Twoje pojawianie się i opuszczanie określonych stref i wysyłają Ci stosowne powiadomienia, np. „zadzwoń do żony, gdy będziesz w okolicy sklepu spożywczego” lub „po przyjeździe do biura udaj się na spotkanie”. Jeśli nie używasz tej funkcji, możesz ją wyłączyć, aby zmniejszyć niepożądane śledzenie lokalizacji.

iAd oparte na położeniu śledzi informacje o lokalizacji do celów reklamowych. Twórcy aplikacji mogą użyć tych danych do wyświetlania spersonalizowanych reklam, gdy ludzie używają określonej aplikacji. Jeśli nie chcesz otrzymywać reklam na podstawie lokalizacji, ogranicz śledzenie reklamowe na swoim urządzeniu.

Opcja Kalibracja ruchu i dystans jest używana głównie przez aplikacje związane ze zdrowiem i fitnessem. Jeśli na swoim urządzeniu nie masz zainstalowanej takiej aplikacji, wyłącz tę funkcję.

Safari i sugestie Spotlight. Ich działanie polega na wysyłaniu przez Safari i Spotlight informacji o lokalizacji do firmy Apple, gdy użytkownik wyśle zapytanie do jednej z tych aplikacji. Dane te są używane do dostarczenia precyzyjnych informacji na podstawie lokalizacji geograficznej. Jeśli rzadko używasz aplikacji Spotlight, możesz wyłączyć tę usługę.

Automatyczne ustawienie strefy czasowej, aby Twój zegar i kalendarz zawsze wyświetlały poprawny czas, jest przydatne dla tych, którzy często podróżują. Jeśli rzadko opuszczasz swoją strefę czasową, wyłącz tę funkcję — zmienisz ją w ustawieniach urządzenia, gdy zajdzie taka potrzeba.

Wysyłaj moje położenie. Jeśli nie używasz aplikacji firmy Apple służących do udostępniania swojej lokalizacji znajomym i rodzinie, możesz wyłączyć tę opcję. Pamiętaj, że nie wyłączysz w ten sposób udostępniania lokalizacji wszystkim aplikacjom; wciąż będzie można udostępniać swoją lokalizację w aplikacji Hangouts i innych.

Funkcja Sieci Wi-Fi działa podobnie do tej Szukaj sieci komórkowej: wysyła do firmy Apple dane na temat sieci Wi-Fi znajdujących się w zasięgu urządzenia iOS. Z jednej strony pomaga firmie dostarczać dokładniejsze usługi lokalizacji, jednak z drugiej strony pomaga jej też śledzić Cię nawet po wyłączeniu GPS-a. Decyzja należy do Ciebie.

Opcja Często odwiedzane rejestruje najczęściej odwiedzane miejsca w celu przewidywania ruchu drogowego i dostarczania innych okazjonalnych powiadomień. Dane są przechowywane lokalnie. Jeśli używasz aktualizacji na temat ruchu oraz innych informacji w widoku Dzisiaj swojego Centrum powiadomień, pozostał ją włączoną.

Diagnostyka i użycie: Apple gromadzi anonimowe informacji o Tobie oraz o tym, w jaki sposób używasz swojego urządzenia. Jeśli nie chcesz brać udziału w niekończących się prośbach Apple o pomoc w ulepszaniu ich urządzeń, możesz bezkarnie wyłączyć tę funkcję.

Popularne w pobliżu: Twoje urządzenie iOS anonimowo wysyła do firmy Apple dane o miejscach, w których zostały zakupione lub używane jakieś aplikacje. Firma używa tych danych do oferowania Ci aplikacji oraz innych produktów i usług popularnych w Twoim regionie. Biorąc pod uwagę dobro prywatności, można tę funkcję wyłączyć.

Ikona na pasku statusu, która jest ukryta na samym końcu tej listy, wymusza pojawienie się danej ikony na pasku statusu za każdym razem, gdy jedna z powyższych usług śledzi Twoją lokalizację. Za każdym razem, gdy zobaczysz nieoczekiwaną aktywność usług lokalizacji, przypomnisz sobie o sprawdzeniu odpowiednich ustawień.