05/05/2017

Surfowanie incognito w pytaniach i odpowiedziach

Porady Prywatność

Podczas korzystania z internetu niemal nie można nie zostawiać po sobie żadnych cyfrowych śladów. Wielu ludziom nie podoba się to, że są śledzeni w internecie. Oprócz dbałości o prywatność w Sieci warto mieć możliwość zacierania swoich śladów na komputerach publicznych i takich, z których korzysta więcej osób.

Co to jest tryb incognito?

Tryb incognito — znany także jako tryb prywatny — to tryb przeglądarki, który zapewnia użytkownikowi prywatność przed innymi osobami korzystającymi z tego samego urządzenia lub konta. W trybie incognito przeglądarka nie przechowuje historii surfowania w internecie, ciasteczek, historii pobierania czy danych logowania.

Co oznacza stwierdzenie „nie przechowuje”?

Jak pewnie wiesz, przeglądarki zazwyczaj pamiętają wszystko, co robisz online: zapytania wyszukiwania, odwiedzone strony, obejrzane filmy, zakupy itp. Lecz w trybie incognito przeglądarka nie przechowuje takich informacji.

Możesz także przełączać się między oknem trybu incognito a zwykłym oknem przeglądarki. W trybie incognito będziesz tylko wtedy, gdy będziesz używać okna incognito.

Kiedy warto używać trybu incognito?

Trybu incognito warto używać wtedy, gdy chcesz zachować w tajemnicy informacje związane ze swoją aktywnością w internecie przed osobami, którzy używają tego samego komputera czy urządzenia. Załóżmy, że chcesz kupić swojej drugiej połowie prezent urodzinowy. Na domowym komputerze przeglądasz różne możliwości. Na końcu wyłączasz komputer.

Następnie z komputera korzysta przyszły jubilat, aby na przykład sprawdzić pocztę czy Facebooka. Niestety jest duża szansa na to, że dowie się o prezencie, nie zaglądając nawet do historii przeglądarki — dzięki reklamom ukierunkowanym. Lecz jeśli zakupów dokonasz w trybie incognito, przeglądarka nie będzie pamiętać historii i nie zepsuje niespodzianki.

Ponadto w trybie incognito możesz oglądać to, co lubisz, bez ryzyka pozostawiania po sobie śladów.

Czego jeszcze nie pamięta przeglądarka w trybie incognito?

Dane logowania i inne dane formularzy. W trybie incognito przeglądarka nie zapamiętuje nazwy użytkownika ani hasła. Oznacza to, że możesz zalogować do konta w serwisie Facebook na czyimś komputerze, a po zamknięciu przeglądarki (czy nawet samej karty) nastąpi wylogowanie, a dane logowania nie zostaną automatycznie wprowadzone, gdy ktoś inny otworzy tę stronę ponownie. Nie ma więc ryzyka, że inna osoba wpisze adres facebook.com i niechcący (lub chcący) będzie publikować posty w Twoim imieniu. Co więcej, nawet jeśli w przeglądarce włączona jest opcja zapisywania danych wprowadzanych w formularzach (takich jak imię, adres, numer telefonu), okno incognito nie zachowa tych informacji.

Historia pobierania. Jeśli pobierasz coś, korzystając z trybu incognito, nie zostanie to wyświetlone w historii przeglądarki. Jednak pobrane pliki będą dostępne dla każdej osoby, która korzysta z tego samego komputera (o ile ich nie usuniesz). Dlatego lepiej zachowaj ostrożność, pobierając filmy typu My Little Pony.

Czy są jakieś inne powody, dla których warto korzystać z trybu incognito?

Przeglądanie internetu incognito zapewnia prywatność, dlatego nietrudno znaleźć argumenty, które stoją za tym, aby go używać.

Korzystanie z wielu kont. Używając kilku zakładek w trybie incognito, możesz logować się do wielu kont w danym serwisie równocześnie.

Brak dodatków. Tryb ten blokuje także domyślnie dodatki, które przydają się w określonych sytuacjach. Na przykład chcesz przeczytać jakiś artykuł, ale strona wyświetla komunikat, że należy wyłączyć oprogramowanie blokujące reklamy. Wtedy wystarczy otworzyć dane łącze w trybie incognito — i gotowe!

Jeśli jednak chcesz używać w trybie incognito jakichś dodatków, kliknij przycisk menu (oznaczonego jako trzy kropki) w prawym górnym rogu przeglądarki, wybierz Więcej narzędzi → Rozszerzenia i zaznacz pole wyboru Zezwalaj w trybie incognito dla danego rozszerzenia.

Jak aktywować tryb incognito?

Google Chrome: Możesz użyć skrótu klawiaturowego lub myszki. Na klawiaturze wciśnij Ctrl + Shift + N w systemie Windows lub ⌘ + Shift + N w systemie macOS. Możesz także kliknąć przycisk oznaczony trzema kropkami w prawym górnym rogu okna przeglądarki, a następnie wybrać opcję Nowe okno incognito. Więcej informacji znajduje się tutaj.

Mozilla Firefox: Otwórz menu (oznaczone trzema poziomymi kreskami) w prawym górnym rogu okna przeglądarki i kliknij opcję Nowe okno prywatne. Aby poznać szczegółowe informacje, przejdź do tej strony.

Microsoft Edge: Otwórz menu, klikając przycisk oznaczony trzema kropkami w prawym górnym rogu okna przeglądarki, a następnie wybierz opcję Nowe okno InPrivate. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

W przeglądarce Chrome oraz Firefox możesz również kliknąć prawym przyciskiem myszy łącze i wybrać opcję otworzenia go w nowym oknie incognito lub prywatnym.

Aby zamknąć opisywany tryb, zamknij kartę lub przeglądarkę.

Czego nie robi tryb incognito?

Fajnie jest przeglądać internet w trybie incognito. Należy jednak pamiętać, że nie jest on wszechmocny. Po pierwsze, nie zapewnia anonimowości. Wymazuje ślady lokalnie, ale możliwy do odczytania zostaje adres IP i inne informacje, takie jak:

  • dostawca internetu,
  • dane związane z firmą (jeśli używasz komputera w pracy),
  • odwiedzone wcześniej strony.

Jeśli na komputerze zainstalowane jest jakieś oprogramowanie szpiegujące (na przykład program rejestrujący naciśnięcia klawiszy, czyli keylogger), może ono śledzić Twoją aktywność. Dlatego lepiej powstrzymaj się przed robieniem czegoś głupiego lub nielegalnego.

Po drugie, i jest to równie ważne, tryb incognito nie chroni przed kradzieżą danych wysyłanych i odbieranych przez internet. Na przykład korzystanie z trybu incognito w bankowości mobilnej czy zakupach nie zapewnia większego bezpieczeństwa niż używanie normalnego trybu przeglądarki. Jeśli korzystasz z sieci współdzielonej lub publicznej, rozważ użycie połączenia VPN.

Tryb incognito nie zapobiega całkowicie śledzeniu przez reklamodawców internetowych. Ciasteczka internetowe zostaną usunięte pod koniec sesji, ale nowoczesne systemy reklam ukierunkowanych używają nie tylko ciasteczek. Tutaj z pomocą przychodzi funkcja Surfowanie incognito.

Gratulacje, teraz już wiesz, jak kupić prezent i nie zostać przyłapanym! Chodźmy więc na zakupy!