10/12/2018

Jak usunąć swoje konto na Twitterze (i zachować kopię swoich tweetów)

Porady

Pomysł zrezygnowania z serwisu Twitter może nie jest tak popularny jak w przypadku Facebooka, ale niektóre osoby podejmują taką decyzję i chcą opuścić ten mikroblog na zawsze. Przyczynić się do tego mogą na przykład ostatnie wydarzenia — Twitter został oskarżony o wykazywanie się obojętnością w stosunku do kont rozprzestrzeniających fałszywe informacje i służących celom propagandowym, jak również o to, że w niewystarczający sposób chroni przed oszustwami związanymi z kryptowalutą.

Rezygnowanie z korzystania z jakiegoś serwisu poprzez porzucenie swojego konta nie jest najlepszym pomysłem — jeśli ktoś przejmie nad nim kontrolę, może szerzyć oszustwa i rozprzestrzeniać fałszywe informacje w Twoim imieniu lub pisać do znajomych niestosowne rzeczy. Dlatego jeśli naprawdę masz zamiar zrezygnować z korzystania z danego serwisu, najlepiej jest całkowicie usunąć w nim swoje konto.

W dzisiejszym poście opowiem, jak wyczyścić swojego Twittera. Jednak najpierw warto pokusić się o kopię zapasową swoich informacji. Jeśli chcesz zachować związane z nim wspomnienia, Twitter to umożliwia to do pewnego stopnia. Niestety nie ma możliwości wykonania kopii zapasowej polubionych tweetów — czyli tych, które należą do innych osób — ani zdobyć listy np. osób, które śledzisz. Można zachować tylko tweety własne i podane dalej.

Jak zrobić kopię zapasową swoich tweetów w serwisie Twitter

Aby uzyskać kopię swoich tweetów, należy użyć interfejsu sieciowego; do tego celu nie można użyć aplikacji. Można to zrobić w następujący sposób:

  • Przejdź do strony twitter.com i zaloguj się na swoje konto.
  • Kliknij swoje zdjęcie profilowe znajdujące się w prawym górnym rogu. W menu rozwijanym wybierz opcję Ustawienia i prywatność.
  • Z menu po lewej stronie wybierz Konto (domyślnie ekran z ustawieniami otwiera się właśnie na tej stronie), przewiń ekran w dół i kliknij przycisk Poproś o swoje archiwum, który znajdziesz obok napisu „Twoje archiwum Tweetów”.

Serwis Twitter przygotuje archiwum ZIP zawierające wszystkie Twoje tweety (w tym te, które zostały opublikowane przez innych, ale zostały przez Ciebie podane dalej) i wyśle na Twój adres e-mail link do pliku. Cała operacja trwa kilka minut, czasami odrobinę dłużej.

Po otrzymaniu łącza w wiadomości e-mail i wypakowaniu archiwum znajdziesz plik o nazwie index.html. Kliknięcie go spowoduje otwarcie strony internetowej offline zawierającej listę Twoich tweetów ułożonych w kolejności wg miesięcy. Na tej stronie znajdziesz również wykres swojej aktywności w tym serwisie. Kliknięcie kolumn wykresu umożliwia przełączanie między miesiącami w celu wyświetlenia wszystkich tweetów z danego miesiąca.

Jak całkowicie usunąć swoje konto w serwisie Twitter

Formalnie Twitter nie umożliwia usunięcia swojego konta, lecz jego dezaktywację. Twitter nie usunie Twoich danych ze swoich serwerów i nadal będzie z nich korzystał do celów wymienionych w umowie użytkownika. Omówiony krok umożliwia jedynie wyłączenie możliwości uzyskania dostępu do Twojego konta na stronie twitter.com. Oznacza to, że nie zobaczy go nikt oprócz pracowników tego serwisu i oczywiście Ciebie.

Swoje konto na Twitterze możesz dezaktywować przy użyciu interfejsu sieciowego albo poprzez aplikację dla platformy Android lub iPhone/iPad.

Dezaktywacja konta serwisie Twitter poprzez aplikację Twitter dla platformy Android lub iOS

  • W lewym górnym rogu aplikacji Twitter dotknij swojego zdjęcia profilowego.
  • W menu wybierz opcję Ustawienia i prywatność.
  • Wybierz Konto.
  • Przewiń ekran w dół i dotknij opcji Dezaktywuj swoje konto.
  • Dotknij opcji Dezaktywuj znajdującej się pod tekstem.
  • Wprowadź swoje hasło i dotknij polecenia Dezaktywuj.
  • Potwierdź decyzję poprzez dotknięcie opcji Tak, dezaktywuj.

Jak widać, serwis Twitter ma wiele kroków zabezpieczających przed przypadkowym usunięciem konta.

Dezaktywacja konta serwisie Twitter poprzez interfejs sieciowy

  • Przejdź do strony twitter.com i zaloguj się na swoje konto.
  • Kliknij swoje zdjęcie profilowe znajdujące się w prawym górnym rogu. W menu rozwijanym wybierz opcję Ustawienia i prywatność.
  • W menu znajdującym się po lewej stronie wybierz opcję Konto, przewiń ekran w dół i kliknij opcję Dezaktywuj swoje konto.
  • Twitter wyświetli komunikat z dosyć długą informacją ostrzegającą, pod którą znajduje się przycisk Dezaktywuj. Kliknij go.
  • W wyświetlonym oknie wprowadź swoje hasło do serwisu Twitter w wybierz opcję Dezaktywuj konto.

W efekcie Twoje konto zostanie zdezaktywowane — czyli będzie niedostępne z poziomu strony twitter.com ani poprzez aplikację mobilną Twitter, dopóki nie aktywujesz go ponownie. Warto również podkreślić, że Twitter wyraźnie informuje, że część danych profilowych i tweetów może nadal być dostępna za pośrednictwem silników wyszukiwania — niektóre z Twoich tweetów zostały już zindeksowane przez np. Google, a z tym nie można nic zrobić.

Jak przywrócić swoje konto w serwisie Twitter

Pamiętaj, że po dezaktywacji swojego konta może je reaktywować, odwiedzając stronę twitter.com i logując się swoimi danymi uwierzytelniającymi. Możesz to również zrobić poprzez zalogowanie się przy użyciu aplikacji mobilnej. Twitter umożliwia ten krok przez 30 dni. Po tym czasie Twoje konto zostanie całkowicie usunięte i nikt — nawet Ty — nie będzie mógł go przywrócić i używać.