07/02/2019

Jak usunąć konto w serwisie Facebook, zachowując swoje dane

Porady

Biorąc pod uwagę to, ile danych ma Facebook i powiązane z nim podmioty na temat użytkowników, nie dziwi fakt, że mnóstwo osób decyduje się zmienić ten stan rzeczy. Jeśli korzystasz z tej sieci społecznościowej od jakiegoś czasu, prawdopodobnie masz już grupę znajomych, własne pliki czy wspomnienia, które warto byłoby zachować.

Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku

Powiedzmy sobie to wprost: Facebook nie chce, aby użytkownicy z niego rezygnowali. Twoje konto samo nie wygaśnie, jeśli przestaniesz z niego korzystać, a jeśli chcesz zrobić sobie od niego przerwę, możesz je dezaktywować, nie usuwając. Od czasu do czasu Facebook zmienia lokalizację swoich ustawień, a na chwilę pisania tego tekstu dezaktywacja konta jest możliwa po kliknięciu opcji Ustawienia → Twoje informacje na Facebooku. Następnie należy wybrać Usuń nieodwracalnie swoje konto na Facebooku i swoje informacje, a później kliknąć przycisk Dezaktywuj konto. Potwierdź żądanie.

Dezaktywacja jest jak wyłączenie świateł — inne osoby nie zobaczą Twojego imienia i nazwiska czy zdjęć, ale Ty nie będziesz mieć możliwości korzystania z nieaktywnego konta. Aby światła znów działały, wystarczy, że się zalogujesz. Ustawienia, znajomi, wiadomości — wszystko będzie jak dawniej.

A jeśli chcesz usunąć swoje konto? Nie ma problemu. Pamiętaj jednak, aby zachować ostrożność i dokładność, bo tylko wtedy Facebook, jak niechętny partner, odda Ci Twoje rzeczy. Opuszczając grono użytkowników tej sieci społecznościowej, zabierz ze sobą własne zdjęcia i wiadomości.

Jak usunąć konto w serwisie Facebook z poziomu przeglądarki

  1. Otwórz opcję Ustawienia → Twoje informacje na Facebooku.
  2. Wybierz drugą opcję: Pobieranie Twoich informacji.
  3. Wybierz zakres czasowy (domyślnie zaznaczony jest Wszystkie moje dane), następnie format HTML umożliwiający uniwersalne wykorzystanie, a także jakość pliku z multimediami — jeśli w Facebooku przechowywane są zdjęcia, wybierz Wysoka zamiast domyślnej Średnia.
  4. Zaznacz lub usuń zaznaczenie różnych rodzajów danych, które mają zostać uwzględnione w tworzonej kopii zapasowej — najlepiej zaznacz wszystko, od postów i plików multimedialnych przez aplikacje i strony, do których się logowano danymi z serwisu Facebook, po „Inną aktywność” typu Zaczepki czy aktywność w Marketplace. Wszystko jest czytelnie przedstawione, dzięki czemu nie popełnisz błędu i nie pominiesz czegoś, co jest Ci niezbędne.
  5. Kliknij przycisk Utwórz plik. Cały proces zajmie trochę czasu, ale gdy plik będzie gotowy do pobrania, Facebook poinformuje Cię poprzez e-mail.

Gotowe: historia Facebooka została umieszczona w pliku kopii zapasowej. Teraz możesz pójść za ciosem i usunąć swoje konto. Ponownie przejdź do strony Usuń konto i informacje i kliknij przycisk Usuń konto.

Jak usunąć swoje konto w serwisie Facebook poprzez urządzenie mobilne

Jeśli z Facebooka korzystasz na urządzeniu z systemem iOS lub Android, usunięcie aplikacji z urządzenia nie wystarczy. Oczywiście podczas odinstalowywania wyświetlony zostanie komunikat o tym, że usunięte zostaną dane aplikacji — ale dane aplikacji nie są wszystkimi Twoimi danymi.

Tu również serwis zmienia ustawienia interfejsu aplikacji i jej ustawienia, ale na szczęście nie jakoś szczególnie radykalnie. Poniżej podpowiadam, gdzie znajdziesz odpowiednie opcje w aktualnej wersji aplikacji dla systemu iOS i Android:

  1. Dotknij ikony Ustawienia (trzy poziome paski) w prawym dolnym rogu (w platformie iOS) lub w prawym górnym rogu (w platformie Android) ekranu.
  2. Wybierz sekcję Ustawienia i prywatność.
  3. Dotknij Ustawienia.
  4. Wybierz Pobieranie Twoich informacji i postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby pobrać wszystkie dane związane z kontem Facebook.
  5. Wróć do głównego menu Ustawienia.
  6. Dotknij Prywatność — skróty.
  7. Przewiń ekran w dół, aż pojawi się opcja Twoje informacje na Facebooku i wybierz opcję Usuń konto i informacje.
  8. Wybierz opcję Usuń konto i dotknij Kontynuuj usuwanie.
  9. Przewiń w dół i dotknij Usuwanie konta.

Na koniec odinstaluj aplikację z systemu: w Androidzie skorzystaj z menedżera aplikacji; w iOS-ie należy dotknąć i przytrzymać ikonę do momentu pojawienia się znaku „X” w lewym górnym rogu ikony, następnie dotknąć go i potwierdzić chęć usunięcia aplikacji i powiązanych z nią danych.

Do zobaczenia w rzeczywistym świecie… lub wirtualnym, jeśli potrzebujesz jeszcze trochę czasu.