21/06/2018

Czy skrótem „BFF” naprawdę można było sprawdzić stan ochrony na Facebooku?

Porady

Co jakiś czas ktoś wpada na pomysł, aby użyć jakiejś legalnej funkcji do osiągnięcia zaskakujących rezultatów. Na przykład gdy Facebook wprowadził w 2017 roku funkcję o nazwie Text Delight, część użytkowników zauważyła, że po wpisaniu niektórych fraz zmienia się kolor tekstu i uruchamiaj się animacja. Swoim znajomym podpowiadali: „Napisz gratulacje i zobacz, czy wygrałeś!”.

To nie jest oznaka wygranej — animacja pojawia się automatycznie

Jakiś czas temu wśród użytkowników tego portalu społecznościowego bardzo popularny był temat ochrony danych osobowych. W efekcie ludzie zaczęli zastanawiać się, w jaki sposób można łatwo sprawdzić bezpieczeństwo swojego konta. Po wprowadzeniu liter „BFF” w poście lub komentarzu miała odbywać się automatyczna kontrola ochrony. Plotka głosiła, że jeśli litery przybrały kolor zielony, użytkownik był chroniony.

Jeden z wielu postów ze skrótem BFF na Facebooku

To mistyfikacja

A teraz zastanów się — czy ten pomysł nie wydaje się niedorzeczny? Skandal wokół firmy Cambridge Analytica spowodował, że niektórzy ludzie decydowali się na bardzo drastyczny krok — usuwali swoje konta; zatem kontrola bezpieczeństwa opierająca się tylko na wpisaniu trzech liter wydaje się znacznie bardziej kusząca. Zanim pogłoski te stały się bardzo popularne, a Facebook usunął skrót „BFF” będący aktywatorem, po wpisaniu go w poście lub komentarzu litery naprawdę zmieniały swój kolor na zielony i pojawiała się animacja, na której dwie dłonie przybijały sobie „piątkę”.

Załóżmy, że możliwe byłoby przeprowadzenie kontroli bezpieczeństwa poprzez opublikowanie czegoś na Facebooku — jednak dlaczego miałaby to być akurat komenda „BFF”?

  1. Jak już kiedyś wspomnieliśmy, niektóre schematy gromadzenia danych przez Facebooka wykorzystują gotowość ludzi do publikowania swoich informacji osobowych — patrz dowolny quiz, który ma ujawnić imię Twoje czy Twojego zwierzątka domowego. Najlepiej jest unikać takich postów.
  2. BFF to nie jest żadne tajemnicze zaklęcie; to popularny skrót oznaczający „best friends forever” (najlepsi przyjaciele na zawsze), który nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem.
  3. Ostatni argument jest dla nas nielogiczny: wpisz „BFF”, nie udostępniając żadnych informacji o sobie…

Bezpieczna droga publikowania postów

W wyniku rosnącego niezadowolenia użytkowników, zwłaszcza po sprawie Cambridge Analytica, Facebook zaostrzył swoje zasady prywatności i bezpieczeństwa, ale nie ma drogi na skróty — każdy musi poświęcić na to kilka minut. Ponadto warto skorzystać z oferty Facebooka i sprawdzić, które nasze dane posiada, i skorzystać z pomocy, jaką sugeruje w tym zakresie.

Aby zadbać o swoje bezpieczeństwo w serwisie Facebook i innych mediach społecznościowych, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  • Zastanów się, w jaki sposób publikowane przez Ciebie rzeczy mogłyby potencjalnie zostać użyte przeciwko Tobie. Możesz na przykład informować o tym, że wyjechałeś z miasta, ale dopiero wtedy, gdy jesteś już w domu. Nawet przyjaciele nie muszą wiedzieć wszystkiego.
  • Zaktualizuj dostęp aplikacji do Facebooka — zarówno tych mobilnych, jak i w przeglądarce. Przestarzałe wersje mogą zawierać luki.
  • Odmawiaj aplikacjom i usługom innych firm dostępu do kont w mediach społecznościowych. Zaoszczędzony czas nie jest warty danych, które im w ten sposób dajesz.